Zingeving en de helende kracht van verhalen

zingeving en de helende kracht van verhalen
Afbeelding van Freepik, Klik hier voor de link

Zingeving en de helende kracht van verhalen

Een tijdje terug volgde ik een inspirerende workshop over zingeving bij Marianne Panneman. Hierin kwamen enkele ingrediënten die bijdragen aan zingeving aan bod waaronder: het hebben van doelen (richting) in je leven en verbinding met anderen. Ook werd het belang van ‘verhalen vertellen’ genoemd als manier om de wereld zin te geven. Wat blijkt is dat mensen verhalen nodig hebben om betekenis te geven aan hun leven. Als het levensverhaal aan samenhang ontbreekt, of er iets niet klopt, dan zoeken mensen vaak een manier om dit weer kloppend te maken. Gesprekken met een psycholoog of coach of misschien ook met een goede vriend of vriendin kunnen hierbij helpen om een samenhangend verhaal van je eigen leven te scheppen waardoor je jezelf en de wereld beter gaat begrijpen (uit het boek ‘De kracht van betekenis’). 

Dit verklaart waarschijnlijk waarom ik het zo interessant vind om te luisteren naar de (levens)verhalen van mensen, waaronder die van mijn cliënten en om bij te dragen aan een stuk zingeving in het (werkend) leven. Als onderdeel van een loopbaantraject maak ik graag gebruik van het Career Story Interview om mensen te helpen om richting te vinden in hun loopbaan. Samen gaan we op zoek naar de rode draad in je levensverhaal en wat dit ons voor inzicht geeft over de te nemen loopbaankeuze. 

Nieuwsgierig naar de rode draad in jouw loopbaanverhaal? Je bent van harte welkom voor een intake en/of meer informatie!