ACT

Doe eens gek en breng verandering in je leven met ACT

Al eens gehoord van ACT? Het staat voor Acceptance Commitment Training/Therapie en wordt binnen LemonGrass coaching door enkele coaches gebruikt als één van de coaching methoden. De methode leert je hoe je je meer los kan maken van disfunctionele patronen die in je leven zijn geslopen. Bijvoorbeeld de neiging om jezelf klein te houden, je emoties weg te stoppen, de confrontatie te mijden of perfectionistisch te zijn. 

Eén van de oefeningen die wordt ingezet om je psychologische flexibiliteit te vergroten en jezelf vrij te maken van ingesleten patronen, is dat je gevraagd wordt om dingen op een andere manier aan te pakken dan je gewend bent. Om jezelf uit te dagen eens lekker gek te doen. Ter inspiratie enkele leuke, creatieve voorbeelden van cliënten van hoe ze daarmee hebben geoefend in de praktijk. 

  • Je nagels een hele andere kleur geven dan je gewend bent (een hele mooie fysieke, dagelijkse reminder dat je bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling)
  • Bewust enkele spelfouten maken in een mailtje
  • Eens een keer niet naar een feestje gaan waar je helemaal geen zin in hebt
  • De dag beginnen met je avondeten en eindigen met een ontbijt
  • Een andere route nemen naar je werk

Vanuit de gedachte ‘practice what you preach’ ben ik deze zomer van een mega enge glijbaan gegaan in het Tikkiebad, met één van mijn kinderen. Niet echt voor herhaling vatbaar, haha, maar het gaf me achteraf wel energie om mezelf in m’n gedrag te verrassen en zo los te komen van mijn vooringenomen beeld ‘dat ik niet van zo’n glijbaan durf’. Echt wel dus! 😉