Mindfulness

mindfulness lemon grass
Afbeelding van Freepik, klik hier voor de afbeelding 

Heb je de kracht van mindfulness al ontdekt? 

Het is een geweldige manier om ‘uit je hoofd’ en in het hier en nu te komen. Je kan jezelf er enorm mee helpen wanneer je bijvoorbeeld merkt dat je weer eens in beslag wordt genomen door een hoofd vol gedachten. 

 

Verschillende manieren om mindfulness te beoefenen

Mindfulness kun je op meerdere manieren toepassen. Je kan het meer meditatief insteken en je aandacht ‘naar binnen’ richten. Een ‘3 minuten ademruimte’ is hiervoor een effectieve manier. Google hier maar eens op om voorbeelden te horen. 

Je kunt er juist ook voor kiezen om je aandacht naar buiten toe te keren als manier om in het moment te komen, door bewust al je zintuigen te gebruiken. Je kan jezelf bijvoorbeeld de opdracht geven om tijdens een wandeling heel bewust te focussen op wat je allemaal hoort. Luister eens wat je in de verte hoort en dichtbij? Neem je harde geluiden waar of juist zachte? Zijn het schelle geluiden of juist zacht? 

 

Maak er een routine van

Door mindfulness toe te passen tijdens allerlei dagelijkse routine, is het best gemakkelijk om het praktisch te integreren in je leven. Je kan het bijvoorbeeld toepassen wanneer je in de rij van de kassa staat of voor het stoplicht aan het wachten bent. In plaats van je te ergeren, kan je deze situaties gaan zien als een mooie gelegenheid om jezelf even lekker in het hier en nu te brengen. Neem dan eens de tijd om even heel bewust adem te halen of om je ogen, oren, tastzin, reuk of zelfs smaakpapillen heel bewust te ervaren op dat moment.