Verandering en verlies

Verandering en verlies

Bijdrage van Lemongrass Coach Wendy van de Kragt

Verandering en verlies

De achternaam van verandering
is niet zelden ook verlies.
En verlies, zo lijkt het,
de grootste natuurramp voor onze menselijke psyche.

Als het op verlies aankomt,
zijn er eigenlijk twee mogelijke antwoorden:
vasthouden of loslaten.
Aan ons mensen de taak
te balanceren op het dunne koord
dat tussen beide gaat.

Loslaten is iets anders dan achterlaten.
En vasthouden is iets anders
dan weigeren om verder te gaan.

 

Met bovenstaand gedicht van Henri Bergson open ik de laatste dag van de Practitioner coachopleiding die ik verzorg voor Gortcoaching. Het leven zit vol met begin, welkom, einde, afscheid en alles ertussen in. En als begeleider van veranderingstrajecten bij mensen, kom je dit overal tegen. Het helpt om jezelf met regelmaat de vraag te stellen “hoe doe ik dat zelf eigenlijk, verliezen?”

De deelnemers delen iets over hun gevoelens rondom het naderende afscheid. Anders vasthouden noemde iemand het. Een ander zag dit einde niet als een einde maar een nieuw begin, en weer een ander realiseerde zich geroerd hoe dit afscheid synchroon liep met een ander afscheid.

Ik realiseer me dat door de traumatische omstandigheden van het overlijden van mijn vader, afscheid en verlies voor mij lang gekoppeld waren aan alleen, en dan van het soort eenzaam alleen. Dankbaar ben ik dat ik heb mogen ervaren dat rouw getuigen nodig heeft. En nu recent mijn moeder overleden is, deel ik veel met anderen én rouw ik ook alleen, maar dan een soort van verbonden-met-mezelf-en-iets-groters alleen.

Wat roept dit gedicht op bij jou en welke verandering, en ook welk verlies speelt nu in jouw leven?

Voor meer houvast; lees het boekje Natriltijd van Riet Fiddelaers-Jaspers, deel erover met naasten, en wees welkom voor een afspraak.

Wendy van de Kragt