Zoek je een nieuwe baan?

Werk is een belangrijk onderdeel van een mensenleven. Je brengt er vaak veel tijd in door, dus des te belangrijker is het dat je een baan hebt waarin je plezier beleefd en waarin je je talenten kwijt kan.

Richting vinden in je loopbaan is gemakkelijker dan je denkt!

In mijn coachpraktijk komen regelmatig mensen die het even niet meer weten met hun carrière. Zij ervaren dat er meer energie weglekt in hun werk dan dat ze er energie van krijgen. Vaak ligt de oorzaak daarvan in het feit dat de kernwaarden van de organisatie waarvoor zij werken niet (meer) stroken met de kernwaarden van de persoon.

Welke organisatie past bij jou?

Een voorbeeld dat ik kortgeleden bij de hand had, is Freek. Freek werkt sinds 5 jaar bij een logistiek bedrijf als accountmanager. Bij aanvang was hij dik tevreden. Hij kreeg veel vrijheid om zijn werk naar eigen inzicht in te vullen, kon zich identificeren met de kwaliteit waar het bedrijf voor stond en de klantgerichte manier van werken. Na 2 jaar werd het bedrijf echter overgenomen waardoor de functie van Freek drastisch wijzigde en ook de cultuur van de organisatie sterk veranderde. Het gevolg hiervan was dat Freek veel minder vrijheid kreeg om eigen beslissingen te nemen en dat de kwaliteit van dienstverlening die Freek wilde leveren sterk onder druk kwam te staan.
Toen we de kernwaarden van Freek onder de loep namen, bleken dat ‘kwaliteit’, ‘dienstverlening’ en ‘autonomie’ te zijn. Tijdens de coaching kwam Freek erachter dat de kernwaarden van de ‘nieuwe’ organisatie niet meer goed aansloten bij zijn eigen kernwaarden. Hierdoor voelde hij zich niet meer op zijn plek, wat leidde tot frustratie. Nu hij weet hoe belangrijk het voor hem is om bij een organisatie te werken die in lijn ligt met zijn kernwaarden, kan hij op zoek naar een bedrijf dat qua cultuur (waarden) beter aansluit.

Je ideale baan

Naast dat het van belang is dat je in een organisatiecultuur werkt waarin je je thuis voelt. is het ook van belang om een functie te vinden die goed aansluit bij jouw talenten. In loopbaancoaching betekent dit dat je antwoorden vindt op de vragen “wie ben ik?” en “wat kan ik?”. Jouw wordt onderzocht en ook je bijbehorende talenten en kerncompetenties worden in kaart gebracht. Vervolgens vinden we antwoord op de vraag “wat wil ik?” Drijfveren en interesses worden onder de loep genomen, waarna gekeken wordt welke functies hierbij passen. Wanneer je weet wie je bent, wat je kan en wat je wilt en je in lijn werkt met je kernwaarden, drijfveren, persoonlijkheid en competenties – heb je de ideale baan gevonden!

Krijg zicht op je interessegebieden

Een hele speelse manier om te ontdekken wat jou interesses zijn is niet door een interessevragenlijst in te vullen (die in mijn ogen wat saai en statisch is) maar gewoon door te onderzoeken waar in het dagelijkse leven je aandacht naar uitgaat. Om meer zicht te krijgen op jouw interesses in je werk, wil ik je vragen stil te staan bij onderstaande 3 vragen:

  1. Op welk tijdschrift ben je geabonneerd of pak je altijd als je bij de kapper bent? Schrijf per tijdschrift op wat je er leuk aan vindt?
  2. Welke TV programma’s zijn favoriet voor jou? Schrijf per programma op wat je er in aanspreekt.
  3. Wat zijn je hobby’s en wat spreekt je aan in je hobby’s?

Wanneer je de antwoorden op deze vragen hebt opgeschreven kijk dan eens of je er een rode draad uit kan halen qua interesses en kijk eens wat voor richting deze interesse gebieden je geven in je loopbaan. In wat voor beroepen kan jij je ei kwijt? En zijn er misschien manieren waarop je je huidige werk meer kan toespitsen op wat je echt interessant vindt?

Behoefte om eens met een professionele loopbaancoach te sparren?

Bel me gerust voor een gratis kennismakingsgesprek 06-54 94 78 82. Uiteraard kan je ook terecht bij een van mijn leuke, kundige collega’s!

drs. Janique Wienk

Loopbaan- en Life coach

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen


Wil je weten of het klikt? Vraag dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.
Binnen 24 uur nemen we contact met je op voor het inplannen van een afspraak.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen