Wanneer ga je naar een loopbaancoach?

Een tijdje geleden kwam Mats bij mij op gesprek. Mats had een succesvolle baan bij een detacheringsbedrijf als accountmanager en verdiende daar een goed salaris. De organisatie was een half jaar geleden overgenomen door een grote internationale speler. In eerste instantie zag Mats dit als een nieuwe uitdaging. Er waren verschillende doorgroeimogelijkheden en er zat weer uitdaging in zijn werk. Zijn nieuwe leidinggevende stuurde wel meer op cijfers en resultaat. De onderlinge competitie binnen het team nam hierdoor wel toe. Collega’s waar hij het eerst goed mee kon
vinden aasden nu op zijn klanten. De werkdruk was groter en hij merkte dat hij hier niet altijd goed mee om kon gaan.

Mats was daarom op zoek naar een loopbaancoach in Amsterdam die hem kon helpen beter om te gaan met stressvolle situaties op zijn werk.

Al tijdens het eerste gesprek kwam ook naar voren dat Mats last had van een aantal lichamelijke klachten, druk op de borst, hartkloppingen en als gevolg hiervan stress- en angstgevoelens. Hiervoor ging hij naar de huisarts waar hij zich uitgebreid liet onderzoeken. Mijn suggestie dat deze klachten misschien signalen waren dat zijn huidige baan niet helemaal meer bij hem paste, deed bij hem een lichtje branden. Ik stelde een loopbaancoach traject voor van 8 gesprekken waarin we samen op zoek konden gaan naar zijn passie en drijfveren.

Hoe werkt een loopbaancoach?

In de gesprekken die hierop volgden zijn we begonnen met het in kaart brengen van zijn drijfveren. Waar kreeg Mats energie van? Waar werd hij door gemotiveerd? Als loopbaancoach heb ik hem geholpen dichter bij zichzelf te komen door naar zijn lichaam en gevoel te leren luisteren. Al snel kwam hij erachter dat hij al langer ontevreden was over zijn werk. Hij voelde zich niet op zijn plek binnen deze branche en had voor deze loopbaan gekozen vanuit praktische overwegingen, zoals een goed salaris en een goed cv. Echter, hij had niet het idee dat hij alles uit zichzelf haalde. Maar de onzekerheid van het niet hebben van een baan, en de angst voor het zwarte gat weerhielden hem ervan actie te ondernemen. Uiteindelijk moest hij toegeven aan zichzelf dat hij eigenlijk niet gelukkig werd van dit werk en dat zijn passie op een ander vlak lag.

“Mijn suggestie dat deze klachten misschien signalen waren dat zijn huidige baan niet helemaal meer bij hem paste, deed bij hem een lichtje branden.”

Een loopbaancoach helpt je je doelen te bereiken

In de gesprekken die volgden ontstond er ruimte om na te durven denken over wat hij echt graag zou willen doen, waar hij energie van kreeg en wat bij hem paste. Als loopbaancoach heb ik hem geholpen zich open te stellen voor nieuwe mogelijkheden. Hij had altijd veel plezier in het organiseren van evenementen, feesten en diners voor vrienden. Dit deed hij vooral in zijn vrije tijd. Door het in kaart brengen van zijn kwaliteiten, talenten en bronnen van energie kwam hij er achter waar zijn passie lag: in de horeca. Dit betekende voor hem een stap terug, zowel in salaris als in functie. Wel was het overduidelijk dat elke keer als hij hier over sprak, hij straalde van energie en zin kreeg om hiermee aan de slag te gaan. Uiteindelijk durfde hij uit zijn comfortzone te stappen, zijn baan op te zeggen en gaf hij zichzelf de tijd om een carrièreswitch te maken. Binnen 6 maanden was het hem gelukt de stap te zetten naar een horeca-evenementen bedrijf waar hij als accountmanager aan de slag kon.

Waarom kiezen voor een loopbaancoach?

Wat doe je als je op een gegeven moment merkt dat je niet meer op je plek zit? Als je geen voldoening meer uit je werk haalt en het werk je meer energie kost dan je zou willen? Je zou wel willen veranderen, maar vindt het tegelijk eng om zo’n stap te zetten. Vooral als je in een levensfase zit waarin je verantwoordelijkheden hebt zoals het betalen van een hypotheek en de zorg voor een gezin. Veel mensen blijven dan zitten. Ze maken zichzelf wijs dat het allemaal wel meevalt, dat ze eerst promotie willen maken of hun kansen op de arbeidsmarkt te versterken. Ze steken hun kop in het zand en modderen verder. Met alle gevolgen van dien. Van stressklachten, vermoeidheid, snel geïrriteerd zijn en slapeloosheid tot somatische klachten zoals rugpijn, buikpijn en peesontstekingen aan toe. Op zo’n moment kan het een goed idee zijn om de hulp in te roepen van een loopbaancoach.

Een loopbaancoach kan je helpen inzicht te krijgen in je vraagstukken. Soms is een simpele aanpassing in je werk al voldoende om je beter te voelen. En soms is het nodig om een carrièreswitch te maken en je loopbaan over een andere boeg te gooien. Ook dan kan een loopbaancoach je ondersteunen bij het overwinnen van belemmeringen zodat je over kunt gaan tot actie!

Hoe kies je een loopbaancoach?

Ten eerste is het heel belangrijk dat je een goede klik ervaart met jouw loopbaancoach. Daarom biedt LemonGrass coaching een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan met de loopbaancoach van jouw keuze.

Daarnaast is het goed om na te gaan of een loopbaancoach over de juiste vooropleiding beschikt, de vereiste accreditaties heeft en is aangesloten bij een beroepsvereniging voor loopbaancoaches.

Alarmbellen moeten gaan rinkelen als je een coach hebt gevonden die geen gedragswetenschappelijke opleiding heeft of niet de benodigde kwalificaties heeft om als loopbaancoach aan de slag te gaan.

“Alarmbellen moeten gaan rinkelen als je een coach hebt gevonden die geen gedragswetenschappelijke opleiding heeft of niet de benodigde kwalificaties heeft om als loopbaancoach aan de slag te gaan.”

Psycholoog Driebergen-Zeist

Wat kost een loopbaancoach?

We hebben een klein onderzoekje gedaan en concludeerden dat de uur prijs van een loopbaancoach varieert tussen de €75,- en €295,- per uur (exclusief 21% BTW). Er zijn zelfs coaches die €600 euro per gesprek vragen.

Waar ligt dit verschil aan? De prijs van een loopbaancoach is afhankelijk van de ervaring en expertise van de coach. Het behalen van de vereiste accreditaties kan alleen door je jaarlijks te laten bijscholen en door het behalen van het vereiste aantal coach uren (ervaring). Hierdoor neemt de kwaliteit en de expertise van de coach toe. Met name het volgen van vervolgopleidingen en deskundigheidsbevordering door intervisie en supervisie vragen een investering van de loopbaancoach in zichzelf. Dit zie je vaak terug in de uurprijs.

Een goede loopbaancoach is dan ook veel waard. Het vinden van een baan die bij je past, waar je energie van krijgt en die voldoening geeft betekent dat je met meer plezier naar je werk gaat. Het levert je meer rust en levensgeluk op!

Een goede loopbaancoach in Amsterdam, Amstelveen of Driebergen-Zeist

LemonGrass coaching is gespecialiseerd in het coachen van hoogopgeleiden professionals. Wij werken uitsluitend met gekwalificeerde, ervaren coaches die een achtergrond hebben in de psychologie.

Ben jij benieuwd wat een loopbaancoach van LemonGrass coaching voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met een van onze loopbaancoaches in Amsterdam, Amstelveen of Driebergen-Zeist voor het inplannen van een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen


Wil je weten of het klikt? Vraag dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.
Binnen 24 uur nemen we contact met je op voor het inplannen van een afspraak.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen