Als Marieke binnenkomt maakt ze een drukke en energieke indruk. Ze vertelt dat ze net een nieuwe baan heeft. Ze is Senior Manager geworden bij een financiële instelling. Een mooie uitdaging met veel verantwoordelijkheid. De laatste tijd merkt ze echter dat ze wat onrustig is, om onverklaarbare redenen slaapt ze slecht en is ze thuis snel geïrriteerd als haar kinderen iets aan haar vragen.

Stress door een te hoge werkdruk

Marieke heeft het gevoel dat het bedrijf van haar afhankelijk is om het tot een succes te maken. Ze vind het prettig om deze verantwoordelijkheid te krijgen en kan het goed vinden met haar leidinggevende. Hij ziet veel potentieel in haar en vertrouwt haar belangrijke taken toe. Als ik wat doorvraag duurt het echter niet lang voordat ze in snikken uitbarst. Het wordt haar allemaal teveel. Eigenlijk heeft ze het gevoel dat ze het niet meer aankan, maar ze durft hier op haar werk niet over te praten. Ze is bang dat ze hierdoor haar baan kwijtraakt. Ze wil graag verder, maar weet niet hoe.

Wil je weten hoe je stress klachten effectief kunt signaleren en herkennen? Lees dan mijn vorige blog over het herkennen van stress

Perfectionistisch en een sterk verantwoordelijkheidsgevoel

Tijdens het coach traject help ik Marieke om weer in contact te komen met haar gevoel. Het herkennen van stress klachten en het serieus nemen van deze signalen is een belangrijke eerste stap. Op die manier kan ze tijdig ingrijpen op het moment dat de werkdruk toeneemt door bijvoorbeeld duidelijke prioriteiten te stellen en keuzes te maken. We stellen vast van welke werkzaamheden Marieke energie krijgt (energie-gevers) en wat haar vooral energie kost (energie-vreters). Hierdoor kan ze voorkomen dat ze te veel tijd stopt in zaken die haar alleen maar energie kosten. En kan ze bewust momenten inplannen voor ontspanning.

Daarnaast gaan we op zoek naar onderliggende oorzaken van haar stressgevoeligheid. Hoe gaat Marieke om met stressvolle situaties? Wat doet zij op het moment dat er meerdere vragen tegelijk op haar afkomen? Door deze ‘incident-analyse’ komt Marieke er achter dat ze te veel tegelijk wil. Ze wil alles goed doen, aardig gevonden worden, erkenning krijgen voor haar werk, kan geen ‘nee’ zeggen en voelt zich heel erg verantwoordelijk. Hierdoor neemt ze structureel te veel hooi op haar vork, werkt ze vaak over en is ze vaak ontevreden over de kwaliteit van haar werk.

Stress voorkomen op het werk

Hoe kun je stress voorkomen op het werk? Belangrijk is het dat je chronische stress voorkomt. Dus dit betekent dat je preventief jezelf dingen kunt aanleren zoals je agenda niet te vol proppen, tussen afspraken steeds ruimte plannen om even op adem te komen, voor te bereiden, tijd nemen om zaken te verwerken.

Ook is het van belang dat je je bewust bent van je lichamelijke signalen en daar naar luistert en dat je werk doet waar je plezier in hebt. Niet alles wat je doet hoeft leuk te zijn maar van belang is dat de basis van wat je doet bij je past. Ga eens na aan welke werkzaamheden je plezier beleeft en een voldaan gevoel overhoudt. Bedenk hoe dit in je huidige werkpakket past en of dit uitbreiding nodig heeft. Maak een plan en overleg dit met je leidinggevende.

Wanneer ga je naar een coach?

Heb je last van stress klachten, lukt het je niet goed meer om te ontspannen of is er misschien al sprake van een burn-out? Dan kan het een goed idee zijn om de hulp in te roepen van een coach. Een coach kan je helpen je stressklachten sneller te herkennen zodat je tijdig kunt ingrijpen. Daarnaast zien wij vaak dat een burn-out in de praktijk gevolgd wordt door een carrière switch. Een burn-out wordt in dit geval aangegrepen voor een moment van reflectie. Wat wil ik nou écht? Waar wordt ik gelukkig van? Hoe volg ik mijn hart? Vragen die tijdens een coach traject worden beantwoord zodat je een volgende stap kunt zetten in een nieuwe richting.

Naar een psycholoog of naar een coach?

LemonGrass coaching is gespecialiseerd in het coachen van hoogopgeleide professionals. Wij werken uitsluitend met gekwalificeerde, ervaren coaches die een achtergrond hebben in de psychologie. Door onze kennis van psychologie te combineren met onze achtergrond in het bedrijfsleven weten we jouw vraag binnen de juiste context te plaatsen. Hierdoor tref je altijd een specialist en kun je bij ons goed terecht met vragen die zich bevinden op het snijvlak van werk en privé.

Dekt mijn zorgverzekering coaching bij burn-out of stress?

Burn-out en (werkgerelateerde) stress klachten wordt sinds 2013 niet vergoed door de zorgverzekeraar. In de meeste gevallen zijn werkgevers bereid om (mee) te betalen aan de behandeling van burn-out. Werkgevers hebben een inspanningsverplichting in het kader van de wet verbetering poortwachter. Dit betekent dat ze actief dienen bij te dragen aan het herstel van hun medewerkers. Ben je ondernemer of zzp-er dan zijn de kosten fiscaal aftrekbaar.

Een coach helpt je jouw doelen te bereiken

De coach trajecten van LemonGrass zijn kortdurend en doelgericht. In 6 tot 8 gesprekken kom je tot de kern van je probleem, krijg je inzicht in je eigen patronen en overtuigingen en formuleer je een concreet actieplan om uit je huidige situatie te komen.
Ben jij benieuwd wat een loopbaancoach van LemonGrass voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met een van onze loopbaancoaches in Amsterdam, Amstelveen of Driebergen-Zeist voor het inplannen van een vrijblijvend kennismakingsgesprek ›

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen


Wil je weten of het klikt? Vraag dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.
Binnen 24 uur nemen we contact met je op voor het inplannen van een afspraak.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen