Heb jij weinig energie?

Herken je het gevoel dat je geleefd wordt? Voel je je soms een jongleur met alle ballen die je in de lucht moet houden? Komt er geen einde aan je to-do-lijst? Zou je willen dat er meer dan 24 uur in een dag zitten?

Als je antwoord op een van deze vragen ‘ja’ is, dan klinkt “Minder doen, meer bereiken” je waarschijnlijk als muziek in de oren.

In de huidige maatschappij en 24-uurs-economie, waarbij we continu gestoord kunnen worden door informatie, prikkels en andere mensen kan dit gevoel nog eens versterkt worden. Ieder moment kan er een bericht binnen komen op je smartphone via whatsapp, mail, facebook of welk sociaal medium dan ook. De buitenwereld verleid je continu om onbewust keuzes te maken.

Bewust leven

Je doet heel veel dingen onbewust. Onderzoekers hebben aangetoond dat bewust gedrag maar 5% inneemt van je totale gedrag. Het overgrote deel – 95% – van je gedrag is dus onbewust. Je oog valt automatisch op je smartphone wanneer hij oplicht, trilt of geluid maakt als je een berichtje krijgt. Naast het onbewuste gedrag dat je vertoont als reactie op alle verleidingen in de buitenwereld heb je in de loop der jaren (door je opvoeding, door alle ervaringen die je opgedaan hebt) ook (gedrags)patronen ontwikkelt waar onbewust gedrag uit voort komt. Met zijn aandeel van 95% gaat er – vanzelfsprekend – veel energie naar onbewust gedrag toe.

Wanneer het onbewuste gedrag effectief is, zal je het hoogstwaarschijnlijk ook niet als probleem ervaren. Wanneer je gedrag niet effectief is, kan er op den duur een energielek ontstaan, waardoor de balans voor jou zoek raakt en er tijdens het jongleren af en toe ballen op de grond vallen omdat het je niet lukt om ze allemaal in de lucht te houden. Op het moment dat er een energielek ontstaat is het van belang dat het lek gedicht wordt en kan het zinvol zijn om hulp in te schakelen.

Wil je ‘minder doen en meer bereiken’ dan kan het nodig zijn dat je je meer bewust wordt van welk gedrag van jou effectief is en welk gedrag niet. Waarin ben je bekwaam en waarin niet?

De shift van niet-effectief naar effectief gedrag

Als het om ontwikkeling en het aanleren van nieuw (effectief) gedrag gaat, doorloop je (volgens Maslow) de volgende cyclus:

  1. onbewust onbekwaam
  2. bewust onbekwaam
  3. bewust bekwaam
  4. onbewust bekwaam

In de stadia van onbekwaamheid (1 en 2) klop je vaak aan bij een coach. Een coach kan je helpen om je zelfbewustzijn te vergroten en dus een bijdrage leveren in fase 2 en 3. Een coach kan je helpen om je allereerst meer bewust te worden. Een coach helpt je om scherper zicht te krijgen op welk gedrag effectief voor jou is en welk gedrag niet. Een coach helpt je om je zelfbewustzijn te vergroten. Vervolgens kan de coach je helpen om de stap te zetten van bewust onbekwaam naar bewust bekwaam gedrag. En vervolgens is het aan jou om onbewust bekwaam te worden.

Je zelfbewustzijn vergroten

Een coach helpt je met het vergroten van je zelfbewustzijn. Door je zelfbewustzijn te vergroten ben je uiteindelijk in staat om het aandeel bekwaam gedrag in de 95% onbewust gedrag zo groot mogelijk te maken. Wil jij je zelfbewustzijn vergroten, zodat je uiteindelijk met minder doen, meer kunt bereiken? Maak dan een afspraak met een van onze coaches:

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen


Wil je weten of het klikt? Vraag dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.
Binnen 24 uur nemen we contact met je op voor het inplannen van een afspraak.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen